Gingers

Bistro Kok au Vin, Brugge

Het is sinds jaar en dag een traditie dat moeder en dochter tijdens het begin van de solden richting Brugge trekken. Naast een fijne winkelstad is “de Schone”, met zijn ruim en gevarieerd aanbod aan smakelijke adresjes, ook een culinaire hotspot. In het verleden hebben we onze voeten onder tafel geschoven bij onder andere Refter, Hertog Jan, De Dyver , De Visscherie, Cafedraal, Bhavani en Yellow. Omdat heel wat zaken op zaterdagmiddag gesloten zijn en het nieuwe jaar amper twee dagen geleden ingezet is, komt er wat desk research aan te pas om voor vanmiddag een tafeltje te vinden. Mijn verlanglijstje is nochtans lang: Zeno (een vriend was hier onlangs gaan eten en erg onder de indruk), ’t Jong Gerecht, Bruut, Rock-Fort, Quatre Mains, … Uiteindelijk boek ik een tafeltje bij Bistro Kok au Vin van chef Jürgen Aerts, die volgens Bistronimie.be innovatieve bistronomie voor levensgenieters brengt – klinkt niet slecht.

foto 3foto 3-2

De eetzaal van deze gezellige bistro is ruim half gevuld als we binnenwaaien – het is vandaag dan ook erg winderig. We kiezen voor het tafeltje met zicht op de pas. Er heerst hier een aangename buzz en het interieur is huiselijk strak. Gezellig.

foto 1

Het lunchmenu dat ons mondeling toegelicht wordt, klinkt niet slecht, maar de selectie van het Bib Gourmand menu spreekt ons meer aan. Aperitieven doet de mama met een aperitief maison, een prosecco met een sorbet van bergamot. Erg verfrissend en lekker. Ik hou het in West-Vlaanderen, om de één of andere duistere reden, meestal bij een picon vin blanc.

foto 2Hierbij komt een ge(s)laagd hapje: aardse schorseneer met een crème van frisse geitenkaas.

Kalfszwezerik/geglaceerd/ Paksoi / beukenzwam / sesam Norte Sur – Chardonnay - La Mancha, Spanje

Kalfszwezerik/geglaceerd/
Paksoi / beukenzwam / sesam
Norte Sur – Chardonnay – La Mancha, Spanje

De mama kiest voor het voorgerecht voor de geglaceerde kalfszwezerik, een delicatesse die door de paksoi, enoki en sesam een Oosterse tint krijgt. Er wordt gesmuld! Omdat er redelijk wat wijnen per glas en tegen een schappelijke prijs besteld kunnen worden, kiezen we voor deze formule. De biologische chardonnay uit La Mancha is fris en correct, maar voor dit gerechtje, mocht de wijn wat meer karakter hebben.

Gamba/à la plancha/ Marokkaanse couscous salade / citrus / venkelbouillon Reguengos Reserva Branco – Arinto, Antao vaz - Alentejo, Portugal

Gamba/à la plancha/
Marokkaanse couscous salade / citrus / venkelbouillon
Reguengos Reserva Branco – Arinto, Antao vaz – Alentejo, Portugal

Mijn voorgerecht ziet er vrouwelijk en zomers uit. De couscous is van goede kwaliteit en op smaak gebracht met citrusvruchten. De venkelbouillon zorgt ervoor dat de couscous niet te droog is en zorgt voor een frisse toets. De radijsjes geven volume en een lekkere crunch; de mooie gamba is perfect à la plancha gebakken. De smaken zijn fris, speels maar hebben toch voldoende diepte. Mooi! Hierbij drink ik een strogele, rijkelijke Portugese wijn op basis van arinto en antão vaz druiven. Een wijntje om te onthouden.

Kabeljauw Prei / Keiemtalerkaas / karnemelk The Wolftrap – Viognier, Chenin Blanc, Grenache Blanc - Franschhoek, Zuid-Afrika

Kabeljauw
Prei / Keiemtalerkaas / karnemelk
The Wolftrap – Viognier, Chenin Blanc, Grenache Blanc – Franschhoek, Zuid-Afrika

Na een goede tussenpauze volgen de hoofgerechten. De kabeljauwfilet op het bord van de mama schittert naast gebrande prei en een romige, licht pittige crème van Keiemtaler, een lokale gatenkaas. Stuk voor stuk kwaliteitsproducten die perfect bereid zijn en mooi samen passen. In het glas een complexe Zuid-Afrikaner die erg mooi met het gerecht harmonieert.

Rode poon Palmolie / Lardo di Colonnata / beurre blanc van hooi Orange T – Orange Traube – Wenen, Oostenrijk

Rode poon
Palmolie / Lardo di Colonnata / beurre blanc van hooi
Orange T – Orange Traube – Wenen, Oostenrijk

Ik opteer voor de rode poon, dat andere visgerecht op de kaart. De twee uitstekend gebakken, sappige filets hebben een “dekentje” van flinterdun gesneden, smeltende lardo over zich. De beurre blanc van hooi is verrukkelijk – zo verrukkelijk dat ik nog een beetje extra vraag. Hierbij komt een potje met aromatische rijst. De Orange Traube die ik hierbij drink is elegant en evenwichtig.

Aardpeer ijs Koffiestructuren / passievrucht

Aardpeer ijs
Koffiestructuren / passievrucht

Voor het dessert kiest de mama voor de ietwat gewaagde creatie op basis van aardpeer-, koffie- en passievruchtstructuren. Wat een geweldige combinatie is dat wel niet: de van nature zacht zoete aardpeer, de licht bittere koffie en mild zurige passievrucht zijn een match made in heaven.

Seizoenskazen Geselecteerd door Caroline Zwartjes

Seizoenskazen
Geselecteerd door Caroline Zwartjes

Als vanouds kies ik voor de selectie van kazen, met als blikvanger de Ierse cheddar met Guinness. Ik eet mijn kaas normaal gezien puur, maar de garnituur die erbij geserveerd wordt is érg lekker: een slaatje op basis van kruiden en pitten, een perenstroop met roze peperbolletjes. Ook het glaasje Madeira is prima.

Tijdens de koffie besluiten we dat we deze middag erg lekker en gezellig geluncht hebben. Pure, kwaliteitsvolle en veelal lokale producten worden verwerkt in interessante creaties die echter niet te ver gezocht zijn. Jürgen Aerts brengt, samen met zijn team,een keuken naar ons hart en de wijnselectie is top. Check it out, zou ik zo zeggen.

 

Afrekening: €148 (voor 2)

 

Ezelstraat 19/21 – 8000 Brugge – 050/33.95.21

http://www.kok-au-vin.be

 

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op januari 3, 2015 om 1:00 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: