Gingers

Au Chapeau Rouge, Chinon (FR)

Ook al ben ik nu al een paar maanden geheelonthouder en zal ik dit minstens nog een paar maanden blijven, gun ik mijn wederhelft natuurlijk zijn aperitief en wijntje. En laat ons eerlijk zijn: doorheen de Touraine cruisen zonder een paar wijnhandelaars en -boeren een bezoekje te brengen, zou toch een schande zijn? Vandaag verkennen we dan ook de wijngaarden van Chinon, Vouvray en Amboise.

Lunchen doen we in het charmante stadje Chinon, naast een van de kastelen van de Loire tevens een van de opkomende wijngebieden in Frankrijk die vooral bekend staat voor zijn rode cabernet franc wijnen. Chinon wijnen zijn meestal licht en aromatisch, maar er zijn uiteraard vele variëteiten aangezien het karakter van de wijn bepaald wordt door de terroir. De lichtere wijnen komen van de zanderige bodem dicht bij de rivier; de krachtigere van de klei- of kalkstenen hellingen in het zuiden. We slaan dan ook een paar kistjes in van verschillende wijnhuizen, kwestie van thuis verder te kunnen vergelijken.

CR3

Voor de restaurantkeuze hebben we ons vanmorgen laten adviseren door onze gastvrouw van deze week, de sympathieke Caroline Picqueur van Château Valcreuse. In Chinon kan ze wel meerdere adresjes aanraden, maar als je houdt van een traditionele keuken met een prima prijs-kwaliteitverhouding, is Au Chapeau Rouge volgens haar een prima adres. Dit restaurant, genoemd naar het hoofddeksel van de koetsiers van de Messageries Royales, bevindt zich op een gezellig pleintje in het centrum van Chinon. Het interieur is, zoals we verwachtten, charmant ouderwets en ietwat kitscherig te noemen. Ook de mensen in de bediening lijken uit een ander decennium te komen. Voor alle duidelijkheid: wij weten dit (op tijd en stond) wel te appreciëren.

We kiezen voor het viergangen keuzemenu ‘Découverte du Cocher’ waarin volop de kaart van de origine en terroir getrokken wordt. Aperitieven doet Christophe met een frisse witte Chinon op basis van chenin blanc; ik hou het bij bubbels van het huis Badoit.

IMG_3884[1]

Als mise en bouche krijgen we een koud soepje van rode biet en erwtjes, een toastje met visrillette en een krokantje van parmezaan.

"Jardin d'été"

“Jardin d’été”

Als voorgerecht kies ik voor vegetarische optie. Deze is opgebouwd uit auberginekaviaar, sluimererwten, tuinbonen, erwtjes en vooral (héél) veel opgeklopte verse geitenkaas. Een frisse opener die de appetijt aanwakkert, maar de geitenkaas is te dominant.

Rillettes de Poissons "Sauvages de Loire" fumés maison aux tomates séchées

Rillettes de Poissons “Sauvages de Loire” fumés maison aux tomates séchées

De huisgemaakte rillettes, een van Christophe’s favorieten uit de Franse keuken, op basis van visjes uit de Loire is best ok maar niet memorabel.

Mousseline de Poissons "Sauvages de Loire", fumet de crustacés

Mousseline de Poissons “Sauvages de Loire”, fumet de crustacés

De wilde vissen uit de Loire blijken niet echt mijn ding te zijn. Riviervis heeft de neiging om zacht van textuur te zijn (lees: papperig mondgevoel) en ook bij deze vis is het niet anders. Maar daar treffen de vissen uiteraard geen schuld aan. De garnituren en de schaaldierenjus weten me gelukkig beter bekoren.

Filet de "Roi Rose" à la Poire Tapée confite au Cabarnet Franc

Filet de “Roi Rose” à la Poire Tapée confite au Cabarnet Franc

Het varkensvlees van de “Roi Rose”, een lokale varkensvariëteit, is lekker mals en sappig en past perfect met de in cabarnet franc gekonfijte peer en de jus. Hierbij drinkt Christophe een robuuste, karaktervolle Chinon Vieux Millésime. Oh ja, de hoofdgerechten worden met de cloche opgediend.

Nougat de Ste Maure de la Roche Clermault

Nougat de Ste Maure de la Roche Clermault

Geitenkaas van Saint Maure is incontournable in deze regio. Hier wordt hij gebracht in een zoet-hartige gerechtje met druiven en filodeeg. Lekker.

Larme Chocolat, glace au Safran de Tourraine

Larme Chocolat, glace au Safran de Tourraine

Het dessert is een rijkelijke chocolademousse met een intense chocoladesmaak. Het saffraanijs is lekker van smaak, maar bevat helaas te veel ijskristallen; de crème anglaise in de traanvorm is dan weer prima. Een mooie afsluiter.

Bij Au Chapeau Rouge moet je zijn als je een liefhebber bent van de goede Franse burgerkeuken, in een nostalgische bui bent of toevallig in de beurt bent en zin hebt in een menu aan een prima prijs-kwaliteitverhouding. Afrekening: €73

49 Place du Général De Gaulle – 37500 Chinon (FR) – Tel: +33 247.980.808

www.auchapeaurouge.fr

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op augustus 23, 2015 om 2:56 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: