Gingers

Saturne, Paris (FR)

Op de terugweg van onze uiterst deugddoende babymoon in La Roche-Posay, regent het constant pijpenstelen. Niet de meest aangename rit dus, maar een tussenstop in Parijs in het vooruitzicht maakt veel goed. Een etentje bij Saturne staat al een hele tijd op onze lijst omdat hun filosofie en manier van werken ons aanspreekt. Chef Sven Chartier kookt volgens de techniek die het lokale, artisanale en/of biologische product vereist (geen sous-vide vlees dus); sommelier Ewen Le Moigne schenkt spannende wijnen van biologische of biodynamische teelt.

IMG_2137

Saturne bevindt zich in een zijstraat van Rue du 4 Septembre (tussen Opéra en Bourse, om de hoek van Rue Saint-Anne, één van Christophe’s vaste culinaire stops in Parijs). Dankzij het verkeer wordt het erg krap om de lunch nog te halen, maar het lukt, al is het minuten voor de laatste bestellingen worden opgenomen.

foto 1 (2)

In het industrieel, Japans geïnspireerde decor komen we al snel tot rust. Mooi plekje!

Deze middag zal het 3-gangen meerkeuzenmenu ons moeten overtuigen. We zijn er klaar voor. Bring it on!

Chinchard / concombre / crème crue & échalote

Chinchard / concombre / crème crue & échalote

Het voorgerecht met horsmakreel is meteen een schot in de roos. De keuken is zo attent geweest om, zonder dit te vragen (tja, die bump is nu wel heel erg prominent aanwezig), dit weinig alledaagse maar erg smaakvol visje licht te bakken zodat het net niet rauw meer is (en bijgevolg veilig is voor mij om te eten). De vettigheid van de makreel wordt mooi gebroken door het frisse van de komkommer, die zowel ‘in zijne pure’ als in poedervorm geserveerd wordt. De met sjalot opgewerkte room zorgt dan weer voor wat extra pit en smeuïgheid. Niet enkel schaaktechnisch, maar ook visueel een erg gebalanceerd bordje.

Tartare de veau / nectarine / poutargue / sarrasin

Tartare de veau / nectarine / poutargue / sarrasin

De tartaar van kalfsvlees wordt gebracht met een sappige nectarine. Het geheel wordt ‘gekruid’ met poutargue, ofte gedroogde en gezouten eieren van de harder. De boekweit zorgt voor de nodige crunch en een lichte mayonaise met wasabi voegt wat extra punch toe. Een subliem gerechtje! Eerlijk en ongecompliceerd, met toch de nodige gelaagdheid. Het ziet er fantastisch uit, en smaakt nog eens zo lekker!

Merlu de ligne / poireau / fenouil / moule & salicorne

Merlu de ligne / poireau / fenouil / moule & salicorne

Mijn hoofdgerecht zorgt visueel niet voor de wauw-factor, maar qua smaak zit het er al weer ‘boenk’ op. Mooie stukjes, perfect gebakken heek krijgen op het bord het gezelschap van jonge prei en venkel; ziltige toetsen worden aangebracht door mosseltjes en zeekraal. Lekker.

Faux-filet de bœuf / aubergine / guindilla / courgette & basilic

Faux-filet de bœuf / aubergine / guindilla / courgette & basilic

Er is maar weinig verkeerd aan deze faux-filet. Dit geweldig stukje (of zeg maar stuk) vlees komt met krokante gele courgette, groene pepertjes en een creme van aubergine, afgewerkt met zwarte olijven en basilicumblaadjes. Een mooi gebalanceerde combinatie met diepte. Vol van smaak.

Chocolat / mûre / reine des prés

Chocolat / mûre / reine des prés

Het dessert verrast me een beetje. Het ziet er zo … ruw uit. Maar smaken doet het erg zacht. De intense, luchtige chocolademousse ligt verscholen onder een laagje poeder van cacao en mout, waarop takjes van de reine des prés (moerasspiraea, iemand? ) geplant zijn. De sorbet van braambes zorgt voor de nodige frisheid. Een absoluut zalig dessertje.

Fruits jaunes / yaourt de brebis / amande

Fruits jaunes / yaourt de brebis / amande

Aan de andere kant van de tafel een mooi en fris dessertje met onder andere perzik en nectarine, en een diep smakende abrikosencompote. Gekaramaliseerde amandelen geven de nodige crunch en zacht yoghurtijs voegt wat smeuïgheid toe. Alweer: lekker!

IMG_2132

Trouwens, bij de koffie wordt een madeleine van wereldniveau geserveerd!! De perfecte afsluiter van een erg geslaagde lunch.

We hadden hoge verwachtingen bij Saturne. En die verwachtingen zijn meer dan ingelost – en zelfs overstegen. Dit is onze keuken: puur product en traditionele technieken in een modern jasje, eerlijk en oh-zo heerlijk! We staan nu al te popelen voor een volgde culinaire uitstap richting Parijs. Dan wordt het full option, want dit smaakt naar (zoveel) meer.

Afrekening : €127

17 Rue Notre Dame des Victoires – 75002 Paris- France

http://www.saturne-paris.fr/

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op augustus 27, 2015 om 5:46 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: