Gingers

Couvert Couvert*, Heverlee

Voor het eerst sinds de komst van onze kleine Elliott trekken we er met zijn tweetjes voor een paar uur tussenuit om onze favoriete hobby te beoefenen. Een van de eerste lessen in loslaten. Maar lunch met een sterretje in het vooruitzicht verzacht de pijn enigszins.

De bestemming van vandaag is Couvert Couvert, het restaurant van de broers Laurent en Vincent Folmer in Heverlee. Couvert Couvert staat al lang op ons lijstje, maar verder dan een proevertje op Culinaria twee jaar geleden zijn we nog niet geraakt. Christophe kent de keuken van de Laurent nog van ruim 20 jaar geleden toen die samen met zijn echtgenote een sympathieke kleine brasserie (‘De Brasserie’) openhield in Tongeren. Voor Christophe was het toen de vaste plek voor een koffietje en familie-etentjes. Mooie herinneringen…

IMG_3526

De gastvrouw vanmiddag is niet Veerle Nijs, maar een frisse jonge dame met een sympathieke Franse tongval. Het restaurant is behoorlijk druk voor een zaterdagmiddag; de sfeer is aangenaam ontspannen. Onze bestelling, het lunchmenu, wordt opgenomen door Laurent Folmer.

We klinken op onze fantastische zoon met een frisse Siegris Chardonnay van 2012 terwijl we knabbelen van de Reypenaer koekjes.

IMG_4153

Even later volgt een frisse amuse van gemarineerde zwaardvis en koolrabi.

IMG_4155

Verassend en erg lekker is het wafeltje met yoghurt, viseitjes en dille. Dit smaakt naar meer.

IMG_4156

Als laatste amuse krijgen we een aardappel mousseline met een brandade en boutargue.

De amuses zijn subtiel en een mooie aftrap. Een extra troef is het Pieter Stockmans porselein dat tot aan de koffie zal gebruikt worden – alles smaakt en ziet er zo veel beter uit in Stockmansblauw.

Knolselder in zoutkorst, grijze Noordzeegarnalen

Knolselder in zoutkorst, grijze Noordzeegarnalen

De ster van mijn voorgerecht is knolselder: blokjes van een knol die in een zoutkorst gegaard is, een schuimpje en enkele rauwe plakjes. De tweede viool wordt gespeeld door handgepelde grijze Noordzeegarnalen en een jus van diezelfde ‘kaviaar van de Noordzee’. Deze laatste gaat helaas verloren wegens te flauw en te weinig. De pompelmoes en algen maken dat dit een gelaagd, fris en interessant gerechtje is.

Ravioli van wilde eend, bouillon van paddenstoelen, witloof

Ravioli van wilde eend, bouillon van paddenstoelen, witloof

Dit mooi gerechtje smaakt even aards en lekker als het klinkt. Een subtiele bouillon met de nodige diepte vormt de perfecte basis voor de ravioli. Misschien niet hoogstaand culinair, maar wel geslaagd. In het glas, een lichte rode Schiava Nero. Perfect bij het gerecht.

Vis volgens dagaanvoer, witloof, kastanje en vin jaune

Vis volgens dagaanvoer, witloof, kastanje en vin jaune

De vis die vandaag geserveerd wordt is ‘good old’ kabeljauw. Niet meteen mijn favoriet, maar wel lekker indien hij van goede kwaliteit en goed klaargemaakt is. Dat is hier gelukkig het geval, dus ik heb niet te klagen. De garnituren zijn gebraiseerd witloof, crème van kastanje en knapperige crosnes. Lekker en goed uitgevoerd, daar niet van, maar ik mis toch wat eigenheid en creativiteit in het bord.

Mechelse koekoek in hooi, broccoli, gele biet en citroen

Mechelse koekoek in hooi, broccoli, gele biet en citroen

Christophe’s hoofdgerecht ontgoochelt omwille van verschillende redenen. Dit enerzijds door de erg minuscule portie groenten (anderhalf schijfje gele biet en een flinterdun stukje broccoli, that’s it) en anderzijds door het stuk hoender dat wat te droog is. En ook hier ontbreekt het aan identiteit. De August Kessler pinot noir van 2011 maakt meer indruk dan het gerecht zelf.

"Paris Brest" met hazelnoot, melkchocolade, jonge tarwe

“Paris Brest” met hazelnoot, melkchocolade, jonge tarwe

Omdat we op de terugweg nog even bij Elsen Kaasambacht zullen passeren én omdat de gebroeders Folmer patissiers van opleiding zijn, besluiten we om een dessert in plaats van kaas te bestellen. Een goede keuze want de Paris Brest is van uitzonderlijk niveau: een luchtige pâte à choux en een pralinévulling die niet de zwaar noch te gesuikerd is. De jonge tarwe is te weinig uitgesproken van smaak om iets toe te voegen.

IMG_3567

Bij de érg lekkere latte en doppio (super koffie!) komen een paar zoete afsluiters.

IMG_3563

Het romige van de panna cotta wordt teniet gedaan door de erg zure coulis van passievrucht. Het potje met chocolade en karamel is dan wel weer een bommetje. Ook het potje met spekjes geparfumeerd met earl grey is een winner.

We beseffen dat een lunch menu nooit zal tippen aan een diner met alle toeters en bellen, maar de hoofdgerechten waren volgens onze mening te basic en makkelijk. Maar hebben we lekker en gezellig geluncht? Ja, zeker. Komen we terug? Waarschijnlijk wel.
Sint-Jansbergsesteenweg 171 -3001 Heverlee – T +32 (0)16 29 69 79

http://www.couvertcouvert.be

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op november 28, 2015 om 3:31 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: