Gingers

Le Vismet, Brussel

Op deze prille lentedag trekken we Brussel in met één missie: een lekkere, gezellige lunch. Niet altijd even evident op een zaterdagmiddag, gezien veel van de betere adresjes in Brussel niet in de zaterdagse lunch geloven. Spijtige zaak, maar goed. Samouraï Ramen of Umamido staan op de shortlist, maar uiteindelijk komen we uit bij Le Vismet, ons favoriet visrestaurant in Brussel, waar we – tot onze scha en schande – nog nooit een blog post aan gewijd hebben.

Le Vismet van chef Tom Decroos is al jaren een vaste waarde in het Brusselse culinaire landschap. De vis wordt rechtstreeks uit Oostende aangevoerd en wordt met respect benaderd. De keuken van Le Vismet is een no-nonsense, traditionele brasserie keuken. Het interieur, één van de eerste van de hand van de Brusselse horecagoeroe Frédéric Nicolay, doet denken aan een kruising tussen een messroom en een traditionele bistro. Blikvanger is de relatief ruime en goed geoliede open keuken waar chef Tom Decroos zijn brigade vanop een vertrouwde afstand surveilleert – of zo lijkt het alleszins toch.

FullSizeRender-01

Deze middag zit er ook een medewerker garnalen te pellen in de zaal – charmant, net als de professionele, meertalige à l’aise bediening.

Als hapje bij ons aperitief (een verfrissende Picon vin blanc voor Christophe; een correcte Chardonnay voor mij) krijgen we een sashimi van zalm met licht gepekelde wortel en koolrabi en sojasaus. Daarna volgt een lekker krokant en smeuïg kroketje van kabeljauw mét een rijkelijke portie van de overheerlijke tartaarsaus van het huis. Lekker!

Voor het voorgerecht laten we ons verleiden door de uitgebreide suggestiekaart – ook al weten we dat de garnaalkroketten hier niet de versmaden zijn. Zowat alles spreekt ons aan (sauté van venusschelpen, goujonnettes van kabeljauw, gegrilde Bretoense sardientjes, …), waardoor het moeilijk kiezen is. Maar als er inktvis op de kaart staan, is voor mij de knoop snel doorgehakt.

FullSizeRender-03

Gebakken inktvisjes, pijpajuin, zachte pepertjes, venkelsla en aïolisaus

De inktvis is op de grill gebakken waardoor het zoete karakter van dit verrukkelijke beestje extra wordt benadrukt. De textuur, soms wel eens een issue, is top en de pijpajuin en pepertjes zorgen ervoor dat de smaak nooit verveelt. De venkelsla en aïoli zijn de perfecte compagnons. Ik heb een goede keuze gemaakt!

IMG_4385

Tartaar van met de lijn gevangen dorade (pageot), citroengras, bieslook en limoen

Christophe gaat voor het voorgerecht de lichte tour op met de tartaar van dorade. De dorade is van top kwaliteit, en het geheel is fris zurig met een Aziatische toets. Een fijne opener.

FullSizeRender-04

De 3 gegrilde Oostendse sliptongetjes met tartaarsaus, strofrietjes, salade van witloof en veldsla / Gepocheerde rog, hazelnootboter met kappers

Geen ‘gewone’ zeetong deze keer maar de sliptong, wat mij betreft zeker niet minderwaardig ten opzichte van zijn grote broer. De visjes zijn perfect gegrild waardoor ze makkelijk van de graat komen en nog lekker sappig zijn. Ook hier een heerlijk gegrilde smaak én smakelijke garnituren. Meer moet dat niet zijn om mij stil te krijgen.

Naar goeie gewoonte is de rog (’t is niet de eerste keer dat dit op tafel komt), textbook perfection!! Rog is een delicate vis die super vers moet zijn en met de nodige kennis ter zake moet worden bereid. In Le Vismet ben je dus aan het goede adres om een sappige rog te verorberen.

Omdat we eigenlijk voldaan zijn na twee copieuze gerechten, zijn we niet echt van plan om ons nog aan een dessert te wagen, maar het roomijs dat onze buren aan het binnen lepelen zijn ziet er zo lekker uit – het vlees is zwak.

Een assortiment van huisbereid vanille, pistache en amandel roomijs is mijn deel. Het ijs is erg rijk en smeuïg, zonder ook maar een ijskristal; de aroma’s zijn heerlijk natuurlijk. Met andere woorden: perfect ijs. Jammer dat ik, wegens meer dan voldaan, de helft moet laten staan. Ook de dame blanche is alles wat die moet zijn: rijkelijk, romig en to the point. Een klassieker zoals dat hoort.

Christophe maakt me er attent op dat ik tijdens zowat iedere hap smul-geluidjes produceerde. Tja, het zal wel lekker zijn zeker.

Le Vismet is hét adres om in Brussel te genieten van rechttoe rechtaan visgerechten in een kosmopolitische no-nonsense sfeer. Een adresje om te koesteren.

Afrekening: €126

Sint-Katelijneplein 23 – 1000 Brussel

http://www.levismet.be

 

 

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op februari 27, 2016 om 1:24 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: