Gingers

SAN Bruxelles

We vertellen helaas niets nieuw als we zeggen dat Brussel bloedt. Sinds de aanslagen van 22/03 blijven de toeristen weg en ook de uitbreiding van de voetgangerszone in de zomer van 2015, waardoor onder meer de Anspachlaan autovrij gemaakt werd, was niet bepaald bevorderlijk voor de omzet van de horeca. Daarom bij deze een warme oproep om massaal naar onze geweldige hoofdstad af te zakken en die betaalkaart boven te halen in een van de vele boetieks en horecazaken!

Met die ingesteldheid (en laat ons eerlijk zijn, met veel honger en goesting) trekken we vandaag naar de Vlaamsesteenweg om eindelijk eens van SAN uit te proberen, de informele bistro van Sang-Hoon Degeimbre (aka San). Voor meer informatie over San verwijs ik graag naar de blog post van 11 juli 2015 waarin ik uitgebreid verslag deed over mijn ervaring in San’school. Tijdens de lunch vertelde de aimabele San enthousiast over zijn nieuwe zaak die hij in het najaar in Brussel zou openen en waar hij toen veel tijd en energie aan spendeerde. Het achterste van zijn tong liet hij niet zien, maar hij wist wel te vertellen dat het een informeel concept zou worden waarbij bowls en eten met een lepel centraal staan. San eet namelijk het liefst met een lepel omdat zo alle smaken samenkomen; bovendien geeft eten met een lepel een soort van troost (iets wat Christophe – ook een lepel-fan – maar al te graag beaamt).

Ik zou ook graag verwijzen naar een blog post van 7 oktober 2015, toen we gingen lunchen in L’Air du Temps. Maar omdat ik amper 36 uur na het etentje bevallen ben van onze geweldige zoon (ik bespaar jullie de details, maar ik had toen last van wat pré-bevallingsongemakken) maakt dat ik dit etentje niet makkelijk meer kan reconstrueren. Resultaat: die blog post kwam er nooit. Maar geen nood, ik zal kleine Elliott er ten gepaste tijde wel aan herinneren dat hij mij nog een etentje verschuldigd is.

San 1 (3)

Maar goed, SAN dus. In de sympathieke Rue de Flandre, een paar huizen verder dan de Roskam en vlak naast Viva M’Boma, is SAN ondergebracht in een klein rijhuisje.

Als je binnenkomt sta je meteen oog in oog met de chefs van dienst die rustig hun ding doen achter de lange eettoog (die vanmiddag helaas leeg zal blijven). Wij worden door de charmante meertalige gastvrouw naar de etage begeleidt. Het speelse interieur met muurtekeningen die verwijzen naar San’s reizen, kleurrijke ‘afgeraffelde’ stoelen en ‘natuurlijke’ versiersels brengt me een beetje in de war. Dit is om de een of andere reden totaal niet wat ik verwachtte en leidt me af – misschien niet in de positieve zin. Het interieur is met andere woorden totaal niet mijn ding; Christophe lijkt het dan weer niet te storen – les goûts et les couleurs …

San 1 (1)

Maar kom, we komen hier niet voor het interieur maar voor een lekkere lunch. We hebben keuze uit 6 bowls en kiezen er 4 uit. Maar eerst een apéritif maison op basis van vermouth, Cointreau, sinaasappel en gember die gepimpt wordt met kruidnagel en steranijs. Fris en toch diep van smaak. Erg lekker. Om de eerste honger te stillen, storten we ons op het heerlijke brood en boter.

San 2

LOIC VILLEMIN Asperges / Haver / Escargots

Beginnen doen we allebei met de creatie van de hand van de jonge Franse chef Loïc Villemin, opgebouwd uit gebakken asperges, een schuim van haver, escargots, een bavarois van geitenmelk en een fris sapje van zuring en appel. Dit kommetje wordt, tegen de verwachting in, koud geserveerd. Door de gevarieerde samenstelling en de verschillende texturen verveelt het niet, maar verrassen doet het ook niet. Daarvoor zijn de smaken te vlak en te braaf – wat warmte had de smaken beter doen uitkomen.

San 1 (2)

LIERNU Seizoensgroenten / Lacto jus

Het tweede kommetje is van een heel andere orde. De lacto-gefermenteerde bloemkool, rode ui, radijs en nog allerlei lekkers uit de 5 hectare grote speeltuin van tuinier Ben in Liernu is the bomb! De techniek van lacto-fermentatie zorgt voor een frisse zurigheid en verheft de groenten als het ware tot een hoger niveau. Tot hiertoe hét culinaire hoogtepunt van 2016.

IMG_5481

BANGKOK Green curry / Zeeduivel / Kefir

Christophe gaat als tweede gerecht voor Bangkok, een groene curry met zeeduivel. De curry is mooi geparfumeerd, heeft de nodige textuur en verfijning. Maar de kick die je van een goeie green curry verwacht ontbreekt en het geheel is misschien iets minder geïnspireerd. Lekker, zonder meer.

San 5

SANSHINE Ravioli / Mozzarella melk / Olie van basilicum / Prei

Sanshine klinkt veelbelovend , maar lost de verwachtingen helaas niet in. De ietwat papperige mini ravioli plakt aan elkaar en de smaak verveelt een beetje na een paar happen. De prei, melk van mozzarella en olie van basilicum zijn lekker, maar mochten meer uitgesproken zijn. Ook het tomatenpoeder gaat verloren. Een te vlak, middelmatig gerecht.

IMG_5485

DINANT Lam uit la Ferme de Belle-vue / Daslook

Aan de andere kant van de tafel volgt er een gerechtje van zacht lam met een lekkere crème van daslook. Alles mooi in balans, fris, diep, vol van smaak. Het beste zit mooi verborgen onderaan, bij een super lamsjus die barst van smaak. Verrukkelijk. De verse kruiden en crunch van gepofte quinoa maken het geheel af.

FullSizeRender (1)

PHILADELPHIA Cheesecake / Rabarber

Het dessert is dan weer een absolute topper, met in de hoofdrol verschillende structuren van rabarber (compote, gebakken, jus en rauwe slierten). Hieraan wordt aardbei toegevoegd en een  smeuïge roomkaassorbet. Net zoet genoeg maar ook niet te veel. Perfect gedoseerd.

Bij de koffie en thee komt er nog een kommetje met rum-rozijnen-ijs van wereldklasse.

Eindbalans: enkele bowls zijn van topniveau; anderen stellen ietwat teleur wegens te middelmatig.

Wij maken graag een kanttekening bij het feit dat SAN hier en daar wel eens laagdrempelig genoemd wordt. De sfeer is dan wel ‘chillaxed’ en het kader jong en fris, maar de prijzen zijn dat niet.  Deze zouden gerechtvaardigd zijn indien de kwaliteit van de gerechten constant zeer hoog was (cfr. Liernu en Philadelphia), maar dat is ze helaas (nog?) niet.

Maar komen we terug? Zeker weten, al was het maar om opnieuw een kommetje Liernu te verorberen.

Afrekening: €143

Vlaamsesteenweg 19 – 1000 Brussel- Tel: 02/318.19.19

http://sanbxl.be/

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op april 16, 2016 om 11:37 am. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: