Gingers

Publiek*, Gent

Mei is naar goeie gewoonte een mooie maand – niet alleen een voorsmaakje van de zomer (ziet er veelbelovend uit!) maar ook twee XL weekends. Ideaal! Vandaag trekken we met ons tweetjes richting het sympathieke Gent, dat reeds enkele jaren bekend staat als een culinaire hotspot.

De bestemming van vandaag is restaurant Publiek, het restaurant van Flemish Foodie Olly Ceulenaere en zijn vriendin Kelly DeHollander dat in de Michelingids van 2015, amper één jaar na opening, bekroond werd met een ster.

Met dit warme weer staan de ramen en deuren van restaurant Publiek wagenwijd open, wat nog meer uitnodigt om binnen te stappen. Super charmant is dat zowat de gehele keukenbrigade ons vanuit de open keuken, quasi in koor, welkom heet. Het interieur is verfijnd ruw; de sfeer warm.  

FullSizeRender (1)

Aperitieven doen we met een americano (die je naar believen kan aanlengen met een echte soda sifon) en een picon vin blanc. Het knabbeltje dat hierbij geserveerd wordt is een krokantje met saté kruiden. Ondertussen bestuderen we de menukaart, die je de keuze laat tussen het (democratisch geprijsde) lunchmenu en een beperkte à la carte selectie. We kiezen voor de eerste optie, aangevuld met een extra voorgerecht.

FullSizeRender (2)

Gelakte aubergine, sesam EN Komkommersalade, romesco en rode biet

Beginnen doen we met Snackxx. De gelakte aubergine met sesam, bieslook en croutons is hemels: heerlijk umami en interessante texturen. Ook de komkommersalade, wat op papier onze smaakpapillen niet meteen in vuur en vlam zet, is zalig. Fris zurig maar zeker met voldoende diepte, met dank aan de romesco saus op basis van rode peper, tomaat, knoflook en geroosterde nootjes.

Dit lekkers spoelen we weg met Ovni van Equipo Navazos, een verrassende, complexe Spaanse witte die haast aan sherry doet denken.

FullSizeRender

Mechelse witte asperges, filet d’anvers, erwt

Het extra tussengerecht is een prima witte asperge met een crème van erwt en een frisse pickelsdressing. Omdat ik liever geen viervoeters, noch gevederde vriendjes op mijn bord terug vind, wordt de filet d’anvers vervangen door een pittige, knapperige brunoise van gele courgette. Érg geslaagd.

FullSizeRender (1)

Open pistolet, brandade van leng, bittere kruiden en augurk

We kunnen niet zeggen dat we wild worden bij het idee aan een open pistolet als hoofdgerecht. Maar de cleane brandade van leng in combinatie met een krokant gebakken spiegelei, en het obligate zuurtje is een winner. Aan de andere kant van de tafel kan ook de versie met pulled pork op smakelijke goedkeuring rekenen.

FullSizeRender (2)

Churros, kaneel, ijs van knolselder

Ik weet het, mijn smaakpalet is soms nogal beperkt. Maar knolselder (en eigenlijke zowat alle seldervariëteiten) is echt niet mijn meug. De enige keer dat knolselder me echt gesmaakt heeft, was die keer bij In De Wulf; toen deze in een zoutkorst gegaard was. Moeilijk? Wie, ik? Met ijs heb ik gelukkig geen probleem. Maar de combinatie ijs – knolselder? Neen, die doet het niet voor mij. Christophe weet het gelukkig wel te appreciëren. In ruil voor mijn ijs krijg ik een extra churros mét heerlijke slagroom – ik kan wel leven met deze deal.

Olly Ceulenaere is er vanmiddag in geslaagd om lichte en soms verrassende gerechten te serveren op basis van eenvoudige producten en deze bomvol smaak te steken. De bediening is fantastisch op elkaar ingespeeld en heeft de juiste flair; één van de beter die we al mogen ervaren hebben. We zijn een meer dan tevreden publiek, en kijken alvast uit naar een dinertje in de nabije toekomst!

 

Afrekening: €143

Ham 39 – 9000 Gent – Tel: 09/330.04.86

http://www.publiekgent.be/

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op mei 6, 2016 om 9:28 am. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: