Gingers

Sir Kwinten, Lennik

 

Elliott heeft kosten noch moeite gespaard om zijn grote held op zijn eerste Vaderdag in de bloemetjes te zetten. Zo heeft hij besloten om vanmorgen ons op een redelijk uur te wekken, schenkt hij Christophe koffie in een zelfgemaakte tas én trakteert hij hem op een welverdiend etentje. Of zoiets…

In ieder geval, we gaan vanmiddag lunchen en omdat we geen zin hebben om lang te rijden en/of parkeerplaats te zoeken, blijven we in de buurt – meer bepaald bij Sir Kwinten, op de markt van Sint-Kwintens-Lennik. Sir Kwinten is het speeldomein van de meermaals gelauwerde sommelier Yanick Dehandschutter en chef Glenn Verhasselt. Sinds de opening in 2005, staat het gekend als één van de betere restaurants van het Pajottenland. We hebben hier reeds een paar leuke tafelmomenten beleefd, maar we bleven altijd ietwat op onze honger zitten – het potentieel werd nooit 100% ingelost. Ons laatste bezoek dateert van alweer bijna twee jaar geleden dus hopelijk worden we vandaag wel aangenaam verrast.
imageMet een glas picon vin blanc (mijn favoriet aperitief van het moment) en een G&T (met een uitstekende Marconi gin) bestuderen we de menukaart. Als knabbeltje hierbij een lekker olijvencakeje met een crème van ansjovis. In zowel het keuze- als seizoensmenu zijn er bepaalde gerechten die ons iets minder aanspreken, dus we gaan à la carte. Uiteraard laten we ieder gerecht begeleiden door een wijnsuggestie per glas – bij Sir Kwinten speelt wijn uiteraard een hoofdrol.

Ondertussen vult de zaal zich goed en er heerst een aangename brasserie vibe, wat de nodige  decibels met zich meebrengt.

FullSizeRenderDe volgende amuse bouche bestaat uit twee delen: een flan van asperges met gerookte paling (belotta ham voor de vleeseter) en een krokantje van sesam enerzijds, en bouchot mosselen en handgepelde garnalen met een Tom Kha Kai espuma anderzijds. Een frisse, cleane en erg smaakvolle opener.

IMG_4968

Kaaskroket 2016: Klassiek vs modern • Brebis de Brakel                                                Wijnsuggestie per glas: FR, Elzas, J. Meyer, Zellberg l’Hermitage 2014

Een kaaskroket is mijn ultieme culinaire guilty pleasure. Een krokant, goudbruin kortsje rond een smeuïge, pittige vulling.  What’s not to like? Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de chef deze klassieke lekkernij zal brengen en wat zijn “moderne” interpretatie ervan is. De klassieke versie zijn drie miniballetjes die best ok zijn, maar ook niet meer dan dat. De textuur is prima, maar de vulling is niet uitgesproken genoeg. De moderne versie, een flan opgesmukt met een krokantje en uien konfijt,  is gewoonweg te flets. Daar kan de gebruikte Brebis de Brakel, ofte schapenkaas uit de Vlaamse Ardennen, helaas niet veel aan veranderen. Hierbij drink ik een elegante, natuurlijke Riesling  van Domaine Julien Meyer.

image

Kalfszwezerik Hazelnoot • peterseliewortel • groene asperges                                   Wijnsuggestie per glas: IT, Venezia Giulia, Paraschos, Ponka 2010

Christophe laat zich verleiden door de kalfszwezerikken – één van zijn lievelingsgerechten. De zwezerikjes zijn mooi gebakken, al mochten ze misschien een iets krokanter jasje hebben. Maar, lekker zacht en vol van smaak. De aspergepunten en erwten geven de nodige structuur, de crème van perseliewortel een beetje punch, en de correcte jus zorgt voor extra diepte en een licht zoete toets. De gehakte hazelnoot valt spijtig genoeg een beetje weg. Het smaakt, maar de ‘wow’ ontbreekt een beetje.

FullSizeRender (1)

Groentenloempia: Quinoa • koriander • soya

Ook voor het hoofdgerecht kies ik voor een vegetarische optie. Helaas is deze weinig geïnspireerd. De loempia’s zijn aanvaardbaar (ook al mochten ze krokanter en rijkelijker gevuld zijn), maar de quinoa is wel erg basic. Quinoa heeft niet veel nodig om ‘verheven’ te worden (eg. fijngesnipperde sjalot, radijs, geroosterde rode biet, …)  maar hier werd gewoonweg niets mee gedaan. Jammer.

In het glas Cloudy Bay Sauvignon Blanc. Een fruitige, loepzuivere Nieuw-Zeelander die mooi harmonieert met het gerecht. Spijtig dat sauvignon blanc niet echt mijn druif is – ik heb het niet zo voor de frisse fruitigheid; geef mij maar een droge chardonnay.

image

Belgische hoevekip “Coq des Prés” Akkerzwam • pommes Anna • asperges                Wijnsuggestie per glas: BE, Borgloon, Hoenshof YD Wine 2012

Het hoofdgerecht aan de andere kant van de tafel kan op de nodige bijval rekenen. Een sappig stukje kip, de akkerzwammetjes, asperges en pommes Anna. Alles mooi zoals het hoort, zonder meer. We klagen niet. Maar misschien wel een bordje zoals we ze thuis ook op tafel kunnen toveren… Ook het kommetje vol-au-vent dat ‘on the side’ wordt geserveerd voegt weinig toe.

Hierbij serveert Yanick een wijn die hij zelf samengesteld heeft met druiven van wijndomein Hoenshof uit Borgloon. Wat een topwijn! Helaas is dit één van zijn laatste flessen, want we hadden hier wel graag een kistje van in de kelder gelegd.

imageBij de koffie krijgen we nog een mojito shot en enkele mignardises.

Conclusie: chef Glenn Verhasselt creëert met kwaliteitsproducten mooie bordjes, maar moet er meer smaak en karakter in steken – be bold!  Yanick is een topsommelier met flair en de grote meerwaarde van het restaurant. Als de keuken wat meer zou durven, hebben we een topper.

 

Afrekening: €177

Sir Kwinten – Markt 9 – 1750 Lennik – Tel.: 02/882.89.92

www.sirkwinten.be

 

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op juni 12, 2016 om 1:50 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: