Gingers

Sel Gris*, Duinbergen

Op deze mooie vrijdag, vandaag één die zijn naam alle eer aandoet, rijd ik met de moeder naar de Noordzee. Nadat we in De Haan op de koffie geweest zijn bij een vriendin, trekken we richting de Zeedijk van Duinbergen – we hebben namelijk een lunch bij Sel Gris op het menu staan.

Chef Frederik Deceuninck werd in 2008, één jaar na opening van Sel Gris, bekroond met een Michelin ster. Het feit dat Frederik nog steeds tot de Jong Keukengeweld lichting behoort, maakt dit toch wel opmerkelijk. Maar om de één of andere reden stond Sel Gris niet meteen op onze culinaire radar – het is dan ook tijd dat we hier verandering in brengen.

De tafeltjes aan het raam, met zicht over het strand en de zee, zijn reeds ingenomen dus wijst maître Dieter Ryckebosch ons een tafeltje toe wat dieper in de mooie eetzaal. Het interieur is luxueus en “modern” bombastisch; de bediening is geüniformeerd – Café Costume voor de heren en Linea Raffaelli voor de dames. Het is alweer een tijdje geleden dat we een sterretje zijn gaan eten waar de “oude” Michelin geest zo sterk vertegenwoordigd is, maar ik vermoed dat het (Knokke) publiek van Sel Gris dit zo verwacht.

Aperitieven doen we met de huischampagne Ayala Blanc de Blancs voor de moeder en een “gewoon” glas chardonnay voor mij. Al snel verschijnen de eerste hapjes op tafel.

Het glaasje “paling in ’t groen” is fris zurig, maar iets te gelatineus naar mijn smaak. Het hoorntje met maatjes en een granité van bloody mary is lekker pittig. De groentjes zijn mijn favoriet: gefrituurde Pimientos de Padrón met aioli en edamame bonen met een vinaigrette van gerookte sojasaus.


Dan volgen de warme “mondvermaakjes”: venusschelp met een jus van komkommer en basilicum en een taco met avocado, romesco saus en scheermesjes. Het meest in het oog springend is de “moules frites” met een mousseline van mosselen en “frietjes” in een zakje dat in de saus oplost. Een fris en verrassend smaakbommetje dat alle smaken van deze Belgische klassieker bevat.


Tenslotte krijgen we een toastje geserveerd met hummus, gedroogde zwarte olijf en gerookte Oosterschelde paling.

We besluiten om voor de 3 gangen lunch te gaan, aangevuld met een extra gerecht en bijpassende wijnen.

De terrine van foie gras wordt strak klassiek geserveerd én bovenal erg gesmaakt door de moeder. In het glas een frisse riesling uit de Mosel met de nodige restsuiker.


Geen foie gras voor mij, maar een ander luxeproduct, namelijk kreeft met daarbij verschillende tomaat-mozzarella texturen zoals een ijspastille, poeder en the real thing. Super lekker en verfrissend.

Het tweede voorgerecht is rigatoni met langoustine, girolles en zeekraal. Vol van smaak, mede dankzij de lichte maar toch intense bisque, en gewoonweg goed. Hierbij wordt een heerlijk frisse Soave uit Vento geschonken.

Als hoofdgerecht een mooi stukje zeebaars met een mousseline van basilicum, graankorrels, gefrituurde inktvisringen en kokkeltjes. Zuiders smaken die mooi samen komen en perfect bereid zijn. Meer moet dat niet zijn.


Het – prima uitgevoerd – dessert is op basis van Manjari chocolade met cassis, granola en geitenyoghurt.
Bij de koffie kiezen we nog een mini boules de berlin met koffieroom en een koffiepraline van de kar met mignardises.

De chef komt zich na de service bij alle tafeltjes informeren of alles naar wens was. Dat was het zeker. Geen grote verassingen vandaag, maar mooie bordjes met kwaliteitsingrediënten én een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Afrekening: €203

Sel Gris – Zeedijk 314 – 8301 Knokke-Heist (Duinbergen) – Tel: 050/51.49.37

www.restaurantselgris.be

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op augustus 5, 2016 om 3:35 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: