Gingers

Restaurant Oesterput, Blankenberge

Nu Elliott en terrasjes doen al een tijdje goed samengaan (hij heeft zich van een onvoorspelbare baby – lees: to scream or not to scream – ontpopt tot een kleine charmeur), besluiten we om het erop te wagen en hem mee op restaurant te nemen. Een sterrenzaak lijkt ons nog een brug te ver, maar een informele brasserie moet lukken. De Oesterput, een begrip in Blankenberge en wijde omstreken, lijkt ons de geschikte locatie om de proef op de som te nemen en alzo geschiedde.

Op deze mooie zondag namiddag arriveren we, naar Belgische normen, redelijk laat voor de lunch. De wind is wat koud en de zonnige plekjes op het terras zijn allemaal ingenomen, dus  installeren we ons binnen in de hangar aan één van de lange tafels, naast de kreeftenbassins – de oudste en grootste van het land.

Elliott neemt plaats aan het hoofd van de tafel en kijkt zijn ogen uit: rondrazende obers, grote gezelschappen die iets te vieren hebben, de chefs die buzze geven in de keuken én hem opzijschuiven om kreeften uit de bassin te halen, …  De Oesterput is dan ook een belevenis, zelfs voor de allerkleinsten. Waarschijnlijk één die niet door iedereen zal gesmaakt worden want we kunnen ons inbeelden dat niet iedereen ervan houdt om luxe producten, zoals oesters en kreeft, in een rumoerige, refterachtige omgeving aan een houten tafel met papieren onderleggers te verorberen – but we love it!

De Oesterput is een restaurant met een rijk gevulde geschiedenis. In 1885 begon overgrootvader Devriendt met de invoer van schaal-en schelpdieren en even later startte hij met het kweken van oesters in betonnen bakken, wat een succes was en maakte dat hij al gauw de betere restaurants  én de koninklijke familie zou bevoorraden. Het restaurant zelf is pas in 1986 ,door de huidige uitbater Piet Devriendt, gestart en dit omdat er steeds meer vraag kwam van de klanten die hun gekookte kreeft liever warm, en dus ter plaatse, wensten op te eten. Wat begon met een tuintafel met twee stoelen, groeide al snel uit tot een goed draaiende zaak die vandaag tot zevenhonderd couverts (!!) op een (weliswaar drukke) dag draait. En zoals de traditie het wil, kunnen hier geen tafeltjes gereserveerd worden. Een zaak met karakter dus.

imageZowel op de vaste kaart als bij de suggesties staat er heel wat lekkers, wat het kiezen niet makkelijk maakt. Uiteindelijk besluit ik te starten met garnaalkroketten. Deze hebben een fijne, krokante korst en de vulling heeft een mooie consistentie en bevat lekker veel garnalen, maar mist wat power. Maar dat deze garnaalkroketten véél beter zijn dan gemiddeld, dat is een feit.

image

De rest van het gezelschap start met oesters: half “gewone” creuse en half Gillardeau. De creuses zijn lekker, maar kunnen, zoals te verwachten, niet op tegen de diepzilte smaak van de vlezige Gillardeaus. Smullen!

image

Voor het hoofdgerecht gaan we unaniem voor één van de gerechten van het suggestiemenu. Een gerecht waar we bij het lezen al van beginnen watertanden: 4 kings of the sea. Te weten een halve Canadese kreeft, snowcrab, kingcrab en langoustine – al dat moois zwemmend in een excellente lookboter. Het is een gerecht om u tegen te zeggen. De vier ‘kings’ zijn van superkwaliteit, de portie genereus, de boter rijkelijk. De langoustine (nochtans één van mijn favorietjes) verdwijnt misschien een beetje naar de achtergrond met al dit lekkers. De kreeft is alles wat ze hoort te zijn, maar het zijn vooral de zoete snowcrab en de wat stevigere kingkrab die indruk maken. Veel indruk! Dit is zaligheid van de bovenste plank. Seafood zoals het hoort; puur en to the point. Meer heb je echt niet nodig als de kwaliteit top is.

Trouwens, dit alles spoelen we door met een meer dan correcte Pouilly Fumé Maison.

We genieten nog even na met een koffietje en een café glacé; blij dat we eindelijk in de Oesterput zijn gepasseerd. Wij hebben genoten! En Elliott heeft ons inziens zijn eerste restaurantbezoekje ook wel gesmaakt!

PS: We waren trouwens zo tevreden dat we enkele dagen later, voor we weer in de wagen richting binnenland sprongen, nog een keertje terugkwamen. Opnieuw voor de 4 kings. Opnieuw genieten. Allen daar heen, lijkt ons zo.

 

Wenduinse Steenweg 16 – 8370 Blankenberge

http://oesterput.com/

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op augustus 14, 2016 om 4:23 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: