Gingers

Ten Bogaerde*, Koksijde

Een vakantie in eigen land, dat is alweer een tijdje geleden. Maar als het weer mee zit, zoals nu het geval is, is daar zeker niets op tegen. Meer zelfs, wij zijn de voorbije dagen bijzonder gecharmeerd geraakt door onze Belgische kust (en door De Haan in het bijzonder) en zijn achterliggende polders (Damme en omstreken zijn wel érg charmant).

Vakantie zonder lekker uit eten gaan, is geen optie voor ons, dus boekten we een tafeltje bij Ten Bogaerde in Koksijde. Het restaurant van Iain Wittevrongel en An Taillieu is gevestigd in een prachtig gerestaureerde abdijhoeve. Langs de ene kant van dit historische domein ligt het Kunstencentrum Ten Bogaerde; langs de andere het statige restaurant. Toplocatie!

Jammer dat de wind vanavond wat te strak staat en uit de verkeerde richting komt, want dineren op het mooie terras met zicht op de polders, zagen we anders wel zitten. Binnen zitten we natuurlijk ook goed, al staan de tafeltjes, naar onze smaak, net iets te dicht op elkaar. Leuk is dat de bediening uitsluitend bestaat uit jonge vrouwen – vanavond allemaal in oudroze kleedjes. Helaas, zo zal later vanavond blijken, ontbreekt het team aan wat power en richting – ons inziens vooral te wijten aan het gebrek aan ervaring / maturiteit en duidelijke leiding in de zaal.

Terwijl we de menukaart bestuderen nippen we van onze G&T. Een florale Citadelle gin voor mij en een kruidige Monkey 47 gin voor Christophe. We kiezen uiteindelijk voor het 3-gangen marktmenu – ook al zien enkele à la carte gerechten er wel erg lekker uit… Hierbij nemen we aangepaste wijnen.

imageDe amuses zijn niet genereus qua aantal, wel van smaak. Het ziet ernaar uit dat het smullen wordt vanavond. Diepe, goed afgekruide smaken.

imageVoor het eerste gerecht heeft de chef zich laten inspireren door de klassieke insalata Caprese ofte tomaat – mozzarella. De mozzarella werd vervangen door de meer romige burrata en de prima tomaten worden “gekruid” met enkele filets ansjovis. Welke functie de groene boontjes in dit gerecht hebben, is ons niet helemaal duidelijk. Een absolute meerwaarde voor dit gerecht zijn de gefrituurde courgettebloemen. Het beslag is goed afgekruid en vormt een lekker krokant korstje dat niet te dik of te dun is. In het glas een Rioja Muga 2015, een zacht mineralige witte wijn en een perfecte aanvulling van het gerecht.

Bij de laatste happen zijn onze glazen leeg (zowel water als wijn). De wijn wordt dus niet bijgeschonken (altijd een kleine ergernis, zeker als er al niet echt genereus geschonken wordt), en een nieuwe fles water moeten we ook zelf vragen.

imageHet hoofdgerecht ziet er misschien wat ‘ruw’ uit voor een ster, maar de smaken zijn prima. Een perfect gebakken stuk wijting met venkel, zeekraal, mosselen en een jus op basis van het sap van de mosselen en curry. Een smakelijk gerecht dat niet meteen super innovatief te noemen is, maar wel het beste uit de ingrediënten naar boven brengt – en dat is ook een hele prestatie. Een speciale vermelding voor de mosselen want deze zijn dit jaar van topkwaliteit. Het wijntje uit de Saumur is, net als bij het eerste gerecht, een prima keuze.

Omdat onze jongen in goede handen is, hebben we tijd – en vooral goesting – om voor het dessert ook nog voor de kaas te gaan. (ook hier een beetje vervelend omdat dit niet gecheckt wordt en we zelf moeten vragen terwijl het bestek voor het dessert als wordt ingelegd)

imageWat de kaas betreft, hier geen beperkte selectie van een vijftal soorten, maar een heus assortiment. Less is more dachten we, maar de prima geaffineerde kazen smaken. Het glaasje rood dat we er bij bestellen wordt een lekkere Condado de Haza.

imageHet zomerse dessertje bestaat uit structuren van mango, kokos en yoghurt en smaakt heel fris en vrouwelijk. Geen sensatie maar zeker niet minder smakelijk.

imageBij de koffie worden nog enkele excellente mignardises geserveerd. De patissier van Ten Bogaerde is een topper!

Het marktmenu van Ten Bogaerde blinkt niet uit qua creativiteit, wat maakt dat de wowfactor achterwegen blijft. Maar chef Iain Wittevrongel gebruikt kwaliteitsingrediënten en weet deze te laten schitteren. Perfecte cuissons, stevig afgekruid, en diepe smaken. En dat alles is al flink wat.

 

Ten Bogaerdelaan 10 – 8670 Koksijde – Tel: +32 58 62 00 00

http://www.tenbogaerde.be/

 

Advertenties
Dit bericht is gepubliceerd op augustus 16, 2016 om 4:17 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: